Lisäpalvelut ja neuvonta

Tutustu valikoimaamme

Yleisimmät lisäpalvelut

Läheisillä on usein toiveita ja tarpeita palveluista, jotka täydentävät perinteisimpiä hautaustoimistojen tuottamia palveluita. Kaikkea ei tarvitse tehdä tai järjestää itse, apua voi pyytää asiantuntijalta.

Vainajan pukeminen omiin vaatteisiin

Arkun hintaan sisältyy tavanomaiset vainajavaatteet miehelle tai naiselle. Halutessanne vainajalle voidaan pukea myös omat vaatteet arkkun laitettaessa. Omien vaatteiden pukeminen vainajalle on perinteinen tapa, erityisesti ortodokseille. Oma vaatetus voi olla lähes mikä vaan vainajalle tärkeä tai juhlava vaatetus – kuhan vaatetuksen koko vastaa vainajan kokoa. Kuljetushenkilöstö tekee arvion kunnioittavasta vainajan käsittelystä nähtyään vainajan.

Käsiohjelma siunaustilaisuuteen

Siunaustilaisuudessa voidaan hautajaisvieraille jakaa käsiohjelma tai ohjelmalehtinen, joka kuvaa tilaisuuden etenemisvaiheet. Käsiohjelmaa käytetään erityisesti silloin kun poiketaan totutusta siunauskaavasta. Käsiohjelma sisältää mahdollisesti myös laulettavien virsien sanat ja tietoa muistotilaisuudesta. Yksilölliset käsiohjelmat toteutetaan asiakkaan toiveiden mukaisesti. Painatukseen tulee varata riittävästi aikaa, oikovedosta, korjauksia ja painatusta varten.

Arkunkantajat

Arkunkantajia tarvitaan kirkossa tapahtuvissa siunaustilaisuuksissa. Arkunkantajat kantavat arkun ruumishuoneelta tai ruumisautosta kirkkoon sekä siunauksen jälkeen haudalle tai ruumisautoon kuljetusta varten. Arkunkantajia on yleensä kuusi henkilöä. Arkunkantajan sukupuolella ei ole merkitystä.

Perinteen mukaan läheisyyssuhde ratkaisee yleensä kantajien järjestyksen. Läheisin omainen kantaa arkkua lähinnä vainajan sydäntä eli arkun pääpäässä, jalkopäästä katsottuna oikealla puolella. Järjestys etenee päästä jalkopäätä kohti.

Arkun toimitus kirkkoon ennen siunaustilaisuutta

Yleisin käytäntö nykyään on arkun toimittaminen kirkkoon hyvissä ajoin ennen siunauksen alkua. Sen voivat tehdä omaiset itse jos kantajia on omasta takaa tai se toteutetaan sopimuksen mukaan hautaustoimiston palveluna. Tällöin omia arkunkantajia ei tarvita. Arkku toimitetaan kirkkoon noin tuntia ennen siunaustilaisuuden alkua, kirkkoonviennin ajankohta sovitaan aina etukäteen seurakunnan kanssa.

Mikäli hautausmuodoksi on valittu tuhkaus, arkku jää usein kirkkoon siunaustilaisuuden päätyttyä ja kuljetushenkilökunta noutaa sen seurakunnan kanssa sovittuna aikana. Vaihtoehtoisesti saattoväki voi myös kantaa arkun odottavaan ruumisautoon siunaustilaisuuden päätteeksi.

Valokuvaus siunaustilaisuudessa

Hautajaiset voidaan dokumentoida tilaamalla ulkopuolinen valokuvaaja. Valokuvat käsitellään digitaalisesta ja hautajaisvalokuvat toimitetaan asiakkaalle esimerkiksi muistitikkuna, valokuvina tai valmiina valokuvakirjana. 

Kuolinilmoitus lehteen

Henkilön kuolemasta ilmoitetaan perinteisesti kuolinilmoituksella paikallisessa tai valtakunnallisessa sanomalehdessä. Kuolinilmoitus voi samalla olla myös avoin kutsu hautajaisiin, jolloin ilmoitus julkaistaan yleensä noin kaksi viikkoa ennen tilaisuutta. Kutsussa voidaan pyytää ennakkoilmoittautumista tai antaa hautajaisvieraille ohjeita hautajaiskukkien osalta. Kuolinilmoitus voidaan julkaista myös hautajaisten jälkeen.

Autamme asiakkaitamme kuolinilmoitusten laadinnassa. Lähetämme asiakkaan toiveiden mukaisen ilmoitusluonnoksen valitulle sanomalehdelle. Ennen julkaisemista asiakkaalle toimitetaan hyväksyttäväksi ilmoitusvedos sekä ilmoituksen hintatiedot.

Hautajaiskulut voi maksaa myös osissa

Hautajaisten aiheuttamat kustannukset saattavat vaatia kustannusjärjestelyjä.

Olemme neuvotelleet asiakkaidemme käytettäväksi rahoitusratkaisun, joka auttaa hautajaisten tilaajaa ja kuolinpesää järjestämään hautajaiset, vaikka käteistä rahaa ei hetkellisesti olisikaan. Rahoitusratkaisulla tilaaja ja kuolinpesä saa lisäaikaa kuolinpesän varallisuuden selvittämiseen ja realisointiin. Kertaluoton voi maksaa kerralla pois tai tarpeen mukaan osissa, kunnes esimerkiksi perunkirja on laadittu ja omaisuutta realisoitu.

Hautausrahoituksen myöntää OP Rahoitus. Hautausrahoituksen myöntäminen edellyttää myönteistä lainapäätöstä. Lainahakemuksen voi tehdä verkossa täällä tai täyttää yhdessä asiakaspalvelijamme kanssa toimistolla, jolloin tarvitaan henkilöllisyystodistus sekä riittävät tiedot palkka- tai eläketuloista.

Tarkemmat lainaehdot löytyvät rahoitussivultamme

Neuvontapalvelut

Tavoitteenamme on tarjota asiakkaillemme laadukasta ja ajantaista neuvontaa.  Autamme asiakasta kaikissa kuolemaan ja hautajaisiin liittyvissä asioissa, käytännön järjestelyissä ja mahdollisissa ongelmatilanteissa.

Olemme koonneet ohjeita helpottamaan surevien omaisten tilannetta.